Craiovenii SUSȚIN INCLUZIUNEA! Flashmob pe Esplanada Teatrului ”Marin Sorescu”

Luni, 21.03.2022, începând cu ora 16:30, pe Esplanada Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova, celebrăm, printr-un flashmob și activități sportive, ZIUA MONDIALĂ SINDROM DOWN 2022.

Universitatea din Craiova, Facultatea de Educație Fizică și Sport, în parteneriat cu ALDO-CET Băilești, Direcția Județeană de Sport Dolj și Școala Gimnazială Terraveda Craiova, organizează evenimentul ”SUSȚIN INCLUZIUNEA!”.

Provocarea, lansată de către EUfor Trisomy21 de a uni oameni din toată Europa pentru marcarea acestei zile internațioale, a fost acceptată de către 7 asociații din România, flashmob-ul realizat pe melodia ”Back on my Feet” fiind organizat în peste 25 de orașe europene.

Totodată, tinerii Asociației ALDO-CET vor desfășura activități interdisciplinare alături de studenții craioveni, scopul vizând conștientizarea importanței incluziunii persoanelor cu sindrom Down.

Programul evenimentului:

16:30-17:30 - Activități sportive alături de tinerii cu Sindorm Down și studenți;

17:30-18:00 - Flashmob.

Asociația Langdon Down Oltenia Centrul Educațional Teodora continua seria evenimentelor dedicate ZILEI MONDIALE  SINDROM DOWN 2022. În perioada 01-21 martie 2022 a organizat campania cu tema: "Ce înseamnă incluziunea?", cu scopul de a reduce inegalitățile din comunitățile în care trăiesc oameni cu sindrom Down. Timp de 21 de zile, prin intermediul unui poster postat pe social-media, populația este provocată să răspundă la întrebarea “Ce înseamnă incluziunea?”. 

Ce este sindromul Down? 

Un sindrom este o combinaţie de diferite simptome. Sindromul Down este o disfuncţionalitate cromozomială. O persoană cu sindrom Down are suplimentar o copie a întregului sau numai a unei părţi a cromozomului 21. Cromozomul 21 este cel mai mic dintre cromozomii umani. 

Cu alte cuvinte, oamenii cu sindrom Down au 47 de cromozomi în loc de 46. Un nou născut cu sindrom Down apare la circa 650-1000 de naşteri. În România, în anul 2018 au fost înregistrate 4550 de persoane cu sindrom Down; iar în județul Dolj 179, între care 90 de copii și 89 de adulți. 

21 martie - Ziua Mondială a Sindromului Langdon-Down

În fiecare an, pe 21 martie, este marcata Ziua Mondială a Sindromului Langdon-Down, al cărei scop este de a crește gradul de conștientizare privind problemele pe care le întâmpină persoanele cu sindrom Down și familiile acestora la capitolul integrare socială și îngrijire medicală adecvată.

Asociația Langdon Down Oltenia Centrul Educațional Teodora

ALDO-CET a fost înființată în anul 2000 de către un grup de părinți. ALDO-CET contribuie la creșterea calității vieții persoanelor cu sindrom Down și la crearea oportunităților de dezvoltare la nivel profesional și personal. Activitățile sunt centrate pe autonomia persoanei cu sindrom Down și participarea deplină a acesteia la viața comunității. Activitățile sunt relaționate cu temele centrale ale Convenției Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bilanțul unui an presărat cu provocări, dar și cu învățăminte pentru toți cei implicați în procesul educațional

CELE MAI BUNE PRACTICI PRIVIND INFIINTAREA DE INTREPRINDERI SOCIALE IN REGIUNILE VEST, CENTRU SI NORD-VEST – PROIECTUL ARGUS

GRĂDINA URBANĂ SD - Parcul Nicolae Romanesu