GRĂDINA URBANĂ SD - Parcul Nicolae Romanesu

Prin activitatea denumită generic GRĂDINA URBANĂ SD, un grup de tineri cu sindrom Down din județul Dolj înscriși în programul de învățare Sustainable Service in DS, împreună cu un grup de elevi din licee cu program sportiv din Oltenia participanți la programul ”Sportul – factorul motivațional pentru succes” care se desfășoară în cadrul Școlii de Vară ROSE- proiect implementat de Facultatea de Educație Fizică și Sport, vor amenaja o arie urbană verde, în zona Debarcaderului din Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, sâmbătă, 03 septembrie 2022, începând cu ora 10.00. 

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova este una dintre cele mai fascinante zone urbane verzi din România construită de la zero, în sudul Băniei. Viața parcului a început la jumătatea secolului al IX-lea, iar unicitatea atracțiilor turistice este bine conservată. În 1900, parcul a devenit una dintre cele mai faimoase grădini publice din Europa și își păstrează măreția și în zilele noastre.

Tinerii cu sindrom Down înscriși în serviciile furnizate de Asociația Langdon Down Oltenia Centrul Educațional Teodora – ALDO-CET – consideră acest parc drept locul ideal de petrecere a timpului lor liber și au hotărât să contribuie la păstrarea frumuseții acestei moșteniri publice.

Prin proiectul Sustainable Service in DS, finanțat prin programul Erasmus+, acești tineri au învățat cum să se implice în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) prin proiecte de service-learning (învățare orientată spre comunitate).

Pentru a celebra cei 18 ani de parteneriat sustenabil dintre ALDO-CET Băilești și Universitatea din Craiova, Facultatea de Educație Fizică și Sport din Craiova oferă liceenilor Școlii de Vară posibilitatea de a interacționa cu tinerii cu sindrom Down din cadrul asociației.

GRĂDINA URBANĂ SD reprezintă una dintre activitățile comune desfășurate de aceste entități, care pledează pentru incluziunea socială a tuturor cetățenilor, indiferent de condiția de sănătate, materială sau de altă natură cu potențial discriminator.

Amenajarea urbană se va desfășura sub directa îndrumare a inginerilor peisagiști din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și a Fondului Locativ Craiova (RAADPFL), aflată în subordinea Primăriei Municipiului Craiova, care susține inițiativa tinerilor cu sindrom Down și contribuie la proiectul lor de amenajare urbană, oferindu-le florile și arborii de plantat. 

Toate aceste entități partenere aduc în atenția publică nevoia de respect pentru natură, sănătate și stare de bine a tuturor viețuitoarelor, nevoia generală de dezvoltare a valorilor umane prin participarea fiecăruia la îndeplinirea ODD-urilor, promovează faptele incluzive ca răspuns la creșterea comunitară armonioasă și oferă un exemplu de bună practică pentru consolidarea nivelului de empatie față de persoanele cu dizabilități intelectuale, arătând comunității că persoanele cu sindrom Down pot fi actori activi ai societății atunci când sunt angrenate în activități potrivite cu profilul lor genetic și starea de sănătate.

Mai multe informații se pot afla accesând:

www.sindrom-down.ro

www.sustainableserviceinds.eu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bilanțul unui an presărat cu provocări, dar și cu învățăminte pentru toți cei implicați în procesul educațional

ActiveGames4Change - Mediu de învățare prin sport pentru tinerii aflați în conflict cu legea

CELE MAI BUNE PRACTICI PRIVIND INFIINTAREA DE INTREPRINDERI SOCIALE IN REGIUNILE VEST, CENTRU SI NORD-VEST – PROIECTUL ARGUS