ZIUA MONDIALĂ SINDROM DOWN 2022 - PLEDOARIE PENTRU INCLUZIUNE

Asociația Langdon Down Oltenia Centrul Educațional Teodora organizează, în perioada 01-21 martie 2022, campania cu tema: "Ce înseamnă incluziunea?", cu scopul de a reduce inegalitățile din comunitățile în care trăiesc oameni cu sindrom Down.


Prin proiect, membrii si voluntarii ALDO-CET își propun să afle modul în care este înțeles fenomenul incluziunii persoanelor cu Sindrom-Down în România.

Timp de 21 de zile, prin intermediul unui poster postat pe social-media, populația este provocată să răspundă la întrebarea “Ce înseamnă incluziunea?”. 

De asemenea, în perioada 01-21 martie,  27 de oameni speciali și familiilor lor, care locuiesc în 21 de localități din România, vor participa activ la proiectarea acestei campanii.

Lumea poate deveni mai bună dacă fiecare dintre noi vrea să fie un actor activ al schimbării în bine. Putem să participăm cu toții la această transformare urmărind pagina Asociația Langdon Down Oltenia Centrul Educațional Teodora:

-      Răspunde la întrebare"Ce înseamnă incluziunea?"

-     Distribuie către prietenii tăi!

  -     Amintește-ți că împreună putem asigura dezvoltarea durabilă pentru toți.

  -     Nu lăsa pe nimeni în urmă!

Oamenii cu sindrom Down pot și vor să participe la reducerea inegalității din comunitățile lor.

Ce este sindromul Down? 

Un sindrom este o combinaţie de diferite simptome. Sindromul Down este o disfuncţionalitate cromozomială. O persoană cu sindrom Down are suplimentar o copie a întregului sau numai a unei părţi a cromozomului 21. Cromozomul 21 este cel mai mic dintre cromozomii umani. 

Cu alte cuvinte, oamenii cu sindrom Down au 47 de cromozomi în loc de 46. Un nou născut cu sindrom Down apare la circa 650-1000 de naşteri. În România, în anul 2018 au fost înregistrate 4550 de persoane cu sindrom Down; iar în județul Dolj 179, între care 90 de copii și 89 de adulți. 

21 martie - Ziua Mondială a Sindromului Langdon-Down

În fiecare an, pe 21 martie, este marcata Ziua Mondială a Sindromului Langdon-Down, al cărei scop este de a crește gradul de conștientizare privind problemele pe care le întâmpină persoanele cu sindrom Down și familiile acestora la capitolul integrare socială și îngrijire medicală adecvată.

Asociația Langdon Down Oltenia Centrul Educațional Teodora

ALDO-CET a fost înființată în anul 2000 de către un grup de părinți. ALDO-CET contribuie la creșterea calității vieții persoanelor cu sindrom Down și la crearea oportunităților de dezvoltare la nivel profesional și personal. Activitățile sunt centrate pe autonomia persoanei cu sindrom Down și participarea deplină a acesteia la viața comunității. Activitățile sunt relaționate cu temele centrale ale Convenției Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Resurse utile:

Asociatia Langdon Oltenia

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bilanțul unui an presărat cu provocări, dar și cu învățăminte pentru toți cei implicați în procesul educațional

ActiveGames4Change - Mediu de învățare prin sport pentru tinerii aflați în conflict cu legea

CELE MAI BUNE PRACTICI PRIVIND INFIINTAREA DE INTREPRINDERI SOCIALE IN REGIUNILE VEST, CENTRU SI NORD-VEST – PROIECTUL ARGUS