Învață primul ajutor pentru viața de zi cu zi

Viața unei persoane accidentate depinde, într-o mare măsură, de momentul acordării primului ajutor și de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. Datele statistice scot la iveală o situație îngrijorătoare: 70.000 de români mor anual din cauză că nu primesc primul ajutor la timp; aproape 80% dintre români nu ştiu să acorde corect  primul ajutor.

Primul ajutor de bază este un ajutor temporar acordat în caz de urgență pentru salvarea vieții, prevenirea unor complicații ulterioare și ameliorarea suferințelor până în momentul în care un serviciu medical adecvat poate să intervină.

Crucea Roșie este cel mai mare furnizor de cursuri și intervenții în domeniul primului ajutor din țară. Oferă o gamă larga de cursuri de prim ajutor pentru persoanele care doresc să învețe primul ajutor pentru viața lor de zi cu zi. 

Crucea Roșie Română organizează cursuri de prim ajutor pentru:

  • angajați din întreprinderi și instituții ca masură de prevenire pe linie de protecție a muncii;
  • cursanți de la școlile de șoferi;
  • cadre didactice din școli și licee, ca educație în domeniul acordării primului ajutor;
  • cetățeni dornici să acționeze în situații reale, în caz de accidentări.

Durata unui curs este de 12 ore. Cursurile sunt furnizate de medici sau instructori atestați ca formatori de prim ajutor de bază. Cursul de prim ajutor se finalizează cu un examen, în urma căruia se primește certificat de absolvire și legitimație care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor.

Centrele de formare ale Crucii Roșii Române 

Crucea Roșie Română dispune de 48 de centre de formare în toată țara dotate conform standardelor europene: manechine pentru resuscitare, sisteme de training pentru defibrilare automată, truse de prim ajutor, laptopuri, videoproiectoare și ecrane de proiecție, flipcharturi și consumabile.

Dupa absolvirea cursurilor de prim ajutor, absolvenții știu să acorde prim ajutor în caz de:

  • pierderea stării de conștiență;
  • stop cardio-respirator;
  • hemoragii;
  • luxații, entorse;
  • arsuri (în caz de electrocutare sau insolație),
  • înec.

 A ști sau a nu fi!

  • Crucea Roșie Română are certificare europeană a cursurilor de prim ajutor eliberată de Centrul Mondial de Referință pentru acordarea primului ajutor al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie; 
  • Crucea Roșie Română este furnizor de prim ajutor acreditat de Ministerul Educației și Cercetării Stiințifice.

 Programa de cursuri de prim ajutor de bază

  1. Curs Prim Ajutor de bază – durata standard recomandată 12 ore, include evaluarea cunoștințelor teoretice și a abilităților practice; absolvenții cursului primesc un certificat de participare și o legitimatie cu valabilitate un an.
  2. Curs de reîmprospătare a cunoștințelor de prim ajutor de bază; durata recomandată fiind de 6 ore.

Condițiile de organizare ale cursurilor

În conformitate cu standardele de formare în domeniul primului ajutor de bază, Crucea Roșie Română organizează cursuri:

  • In locațiile filialelor de Cruce Roșie sau la sediul instituțiilor care beneficiază de aceste cursuri;
  • Pentru grupuri de 8-10, maxim 15 persoane,  astfel încât să existe o bună alocare a timpului atât pentru însușirea cunoștințelor teoretice, cât și pentru practica manevrelor și tehnicilor de acordare a primului ajutor de bază;
  • SNCRR pune la dispoziție întregul echipament destinat derulării cursului, atât pentru prezentarea părților teoretice, cât și pentru activitățile practice;
  • SNCRR deține exclusivitatea utilizării în România a Manualului European de Prim Ajutor.

Crucea Roșie Română are o tradiție neîntreruptă de peste 142 de ani în acordarea primului ajutor de bază și în pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roșie. Primul curs de bandaje a fost organizat în 1877, în incinta Spitalului Colțea din București. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Roșie. Personalități de seamă ale istoriei au îmbrăcat uniforma albă cu emblema Crucii Roșii.

Sursa: Crucea Rosie

 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bilanțul unui an presărat cu provocări, dar și cu învățăminte pentru toți cei implicați în procesul educațional

ActiveGames4Change - Mediu de învățare prin sport pentru tinerii aflați în conflict cu legea

CELE MAI BUNE PRACTICI PRIVIND INFIINTAREA DE INTREPRINDERI SOCIALE IN REGIUNILE VEST, CENTRU SI NORD-VEST – PROIECTUL ARGUS