Apel pentru siguranța persoanelor cu Sindrom Down în Ucraina

Asociația Europeană a Sindromului Down (EDSA) a transmis o scrisoare deschisă către instituțiile europene, NATO, șefii de stat europeni, ruși și ucraineni cu privire la protecția și siguranța persoanelor cu Sindrom Down în Ucraina.


Scrisoare deschisă către șeful instituțiilor europene, șefilor de stat europeni, ruși și ucraineni și NATO 

26 februarie 2022

Asociația Europeană pentru Sindromul Down (EDSA) solicită tuturor părților să asigure protecția și siguranța persoanelor cu sindrom Down și alte dizabilități din Ucraina, respectând: obligațiile care le revin în temeiul Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, în special articolul 11 ​​privind situațiile de risc și urgențele umanitare; Rezoluția 2475 (2019) a Consiliului de Securitate al ONU privind protecția persoanelor cu dizabilități în conflict; Dreptul internațional umanitar și principiile umanitare.

În orice situație de criză sau conflict, persoanele cu sindrom Down și alte dizabilități se confruntă cu un risc disproporționat de abandon, violență, deces și lipsa accesului la siguranță, ajutor și sprijin pentru recuperare. Femeile cu dizabilități sunt expuse unui risc crescut de violență sexuală, iar copiii cu dizabilități sunt mai expuși la abuz și neglijare. Informațiile esențiale privind siguranța și evacuarea sunt adesea inaccesibile, iar centrele de evacuare în sine sunt, de asemenea, rareori accesibile, ceea ce înseamnă că persoanele cu sindrom Down și alte dizabilități sunt prea des lăsate în urmă.

În Ucraina sunt înregistrate 2,7 milioane de persoane cu dizabilități. Contactele noastre din țară au confirmat că situația persoanelor cu dizabilități este îngrozitoare. De exemplu, adăposturile din Kiev sunt inaccesibile, așa că persoanele cu dizabilități sunt obligate să stea acasă, neștiind unde pot merge pentru a fi în siguranță. Persoanele cu Sindrom Down și alte dizabilități care locuiesc în instituții sunt deja separate de comunitățile lor, riscând să fie abandonate și uitate.

Facem apel la conducerea politică și toți actorii umanitari care se confruntă cu această criză să se asigure că persoanele cu sindrom Down și alte dizabilități:

-          -  au acces deplin la toate ajutoarele umanitare;

-          -  sunt protejați de violență, abuz și rele tratamente;

-         -  li se oferă informații accesibile despre protocoale de siguranță și asistență, proceduri de evacuare și suport;

-     - au acces deplin la servicii de bază, inclusiv apă și canalizare, sprijin social, educație, asistență medicală, transport și informații.

Este esențial să existe măsuri care să includă pe deplin persoanele care trăiesc în instituții sau orfelinate; iar măsurile de relocare și evacuare nu ar trebui să forțeze mai multe persoane cu dizabilități să locuiască în astfel de instituții.

Alături de persoanele cu sindrom Down, o atenție deosebită trebuie acordată celor care sunt cel mai expuși riscului – inclusiv femeilor, copiilor, persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale și persoanelor cu nevoi mari de sprijin.

Astăzi, asistăm la un conflict la scară largă pe pământ european. Odată cu escaladarea situației din Ucraina, Asociația Europeană pentru Sindromul Down reamintește urgent statelor responsabilitățile lor de a asigura protecția și siguranța tuturor.

EDSA continuă să monitorizeze situația, rămânând în contact cu membrii noștri din regiunile afectate.

 

Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați: info@edsa.eu

 

M. Sc. Dinka Vukovic

Președintele EDSA

edsa.eu@gmail.com

www.edsa.eu

https://www.facebook.com/edsachannel

Mobil +385 91 153 9698

 

Sursa: EDSA

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bilanțul unui an presărat cu provocări, dar și cu învățăminte pentru toți cei implicați în procesul educațional

ActiveGames4Change - Mediu de învățare prin sport pentru tinerii aflați în conflict cu legea

CELE MAI BUNE PRACTICI PRIVIND INFIINTAREA DE INTREPRINDERI SOCIALE IN REGIUNILE VEST, CENTRU SI NORD-VEST – PROIECTUL ARGUS