Diferiţi, dar egali. Şcoala Gimnazială Specială "Sfântul Mina" din Craiova, 70 de ani

 


11 noiembrie a adus anul acesta o zi de toamnă însorită la Craiova în armonie cu sufletul copiilor şi colectivului de la Şcoala Gimnazială Specială “Sf. Mina” Craiova. Unitatea şcolară a împlinit 70 de ani de când  reprezintă a doua casă pentru copiii cu deficiențe fizice, la care s-au adăugat, la câţiva ani de la înfiinţare, și copii cu deficiențe mintale de diferite grade.

Şcoala Gimnazială Specială "Sf. Mina” are misiunea de a promova „o şcoală pentru toţi şi pentru fiecare”, oferă servicii specializate bazate pe flexibilitate şi toleranţă, adică posibilitatea fiecăruia de a învăţa în funcţie de ritmul, capacităţile şi nevoile proprii. Şcoala aplică terapii de compensare, recuperare, reabilitare şi integrare a elevilor cu CES.



Prin activitatea desfăşurată, şcoala împleteşte diversitatea şi multiculturalitatea, promovând valori ca toleranţa, respectul şi aplecarea spre nevoile semenilor.

"Astăzi se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea Şcolii Gimnaziale Speciale "Sfântul Mina" Craiova. Aş vrea să spun "La mulţi ani" tuturor cadrelor didactice, părinţilor, copiilor şi să avem mult timp de aici înaine împreună. La noi sunt şcolarizaţi 137 de elevi cu deficienţă mintală severă care beneficiază de servicii şi terapii educaţionale adaptate învăţământului special. Copiii noştri beneficiază de program de dimineaţă, de după-amiază, dar şi de terapii specifice compensatorii însemnând terapia tulburărilor de limbaj şi kinetoterapie. În şcoală se dezvoltă şi se implementează foarte multe proiecte atât internaţionale, cât şi la nivel local. Două proiecte, le-aş spune eu de suflet, sunt înfiinţarea a două ateliere, unul de bucătărie şi unul de croitorie astfel încât copiii să fie pregătiţi pentru perioada de după finalizarea studiilor şi să aibă o viaţă independentă", a declarat Cristina Constantinescu, directoarea Şcolii Gimnaziale Speciale "Sfântul Mina".



Colectivul de la Şcoala Gimnazială Specială "Sf. Mina"  are în grijă 137 de elevi diferiţi, dar egali cu orice alţi copii şi tineri.

"Astăzi a fost o zi specială pentru noi, suntem fericiţi că ne aflăm aici, ne identificăm cu această şcoală şi vreau să mulţumesc cadrelor didactice şi copiilor care astăzi au fost împreună un singur suflet şi anume Sfântul Mina. La nivelul şcolii noastre derulăm foarte multe proiecte educative care prin activităţile propuse susţin şi promovează incluziunea şcolară, dreptul la educaţie al tuturor copiilor. Suntem o şcoală care oferă o educaţie specială, terapii specifice, dar şi terapii educaţionale complexe şi integrate. Am derulat de-a lungul timpului diferite proiecte europene în care au fost implicaţi copiii şi au beneficiat de educaţie beneficiind de tehnologia mobilă", a declarat Veronica Jiroveanu, consilier educativ în cadrul Şcolii Gimnaziale Speciale "Sfântul Mina".

Solidaritate, flexibilitate, motivaţie, incluziune, normalitate şi accesibilitate.

Pentru a susţine şi mai mult şi a îmbunătăţi calitatea vieţii elevilor, cadrele didactice au înfiinţat Asociaţia “PROMINA”, cu ajutorul căreia s-au putut desfăşura ateliere de creaţie, grădinărit şi gastronomie.

"Sunt profesor de Religie în cadrul şcolii şi împreună cu câţiva colegi am pus bazele Asociaţiei PROMINA care să vină în sprijinul elevilor noştri. Rolul Asociaţiei este de a susţine educaţia formală, nonformală şi informală, dar şi integrarea copiilor cu CES în societate. În acest sens am derulat câteva proiecte, unele în parteneriat cu alte unităţi şcolare din Craiova, dar şi un proiect mai mare intitulat "Diferiţi, dar egali", în cadrul căruia am beneficiat de un Grant de 3.000 de euro. Prin acest proiect am reuşit să organizăm ateliere motivaţionale, la finalul săptămânii, cu un grup de 20 de elevi. Astfel am avut ateliere de grădinărit, de creaţie, dar şi de bucătărie în care copiii au reuşit să înveţe să se descurce în diferite activităţi, în perimetrul şcolii. Noi suntem deschişi la tot felul de activităţi care să vină în sprijinul elevilor pentru a fi vizibili în societate şi pentru a arăta că şi copiii cu nevoi speciale sunt un factor important în societatea în care trăim şi că trebuie să fie şi ei integraţi şi nu marginalizaţi", a declarat Lucian Dodenciu, preşedintele Asociaţiei PROMINA.

11 noiembrie este şi data în care Sfântul Mare Mucenic Mina este prăznuit în calendarul creştin ortodox, Sfânt al cărui nume este purtat şi de Şcoala Gimnazială Specială Sfântul Mina – Craiova, sub protecţia căruia se află.

Scurt istoric:

Şcoala Gimnazială Specială “Sf. Mina” Craiova s-a înființat în urmă cu 70 ani în 1951. A fost, la început, școală pentru fete orfane numindu-se Cămin-Școală pentru fete orfane și cu deficiențe fizice. S-a transformat din Cămin-Școală în Şcoală Specială pentru copii cu deficiențe fizice, la care s-au adăugat, ulterior, și copii cu deficiențe mintale de diferite grade, școala primind denumirea de Școala Specială ”Sf. Mina” după marele Mucenic Mina.

În prezent  Școala Gimnazială Specială „Sf. Mina” Craiova şcolarizează şi sprijină elevi cu:

 -deficienţă mintală moderată, severă, tulburări asociate, autism, sindrom Down, tulburări de învăţare, cecitate, deficienţă neuromotorie (elevi nedeplasabili, prin şcolarizare la domiciliu);

-dificultăţi de învăţare, deficienţă mintală uşoară, integraţi în clase obişnuite, prin profesori itinerant si sprijin.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bilanțul unui an presărat cu provocări, dar și cu învățăminte pentru toți cei implicați în procesul educațional

ActiveGames4Change - Mediu de învățare prin sport pentru tinerii aflați în conflict cu legea

CELE MAI BUNE PRACTICI PRIVIND INFIINTAREA DE INTREPRINDERI SOCIALE IN REGIUNILE VEST, CENTRU SI NORD-VEST – PROIECTUL ARGUS