Includerea la locul de muncă: Provocări şi oportunităţi într-o lume post-pandemie a persoanelor cu autism

 





Ziua internaţională de conştientizare a autismului este marcată anual la 2 aprilie, ca urmare a deciziei Adunării Generale a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

În 2021, tema Zilei internaţionale de conştientizare a autismului este "Includerea la locul de muncă: Provocări şi oportunităţi într-o lume post-pandemie", potrivit Organizației Națiunilor Unite ( https://www.un.org ).

Pandemia de COVID-19 a expus şi a accentuat inegalităţi evidente în întreaga lume, mai ales când este vorba despre venituri şi distribuţia averii, accesul la asistenţă medical ş.a. Persoanele cu autism s-au confruntat timp îndelungat cu multe dintre aceste inegalităţi, care au fost şi mai mult amplificate de pandemie.

Persoanele cu autism au dreptul la angajare incluzivă

Autismul este o afecțiune neurologică cu consecinţe pe tot parcursul vieții care se manifestă în timpul copilăriei timpurii, indiferent de sex, rasă sau statut socio-economic. Sprijinul adecvat, acomodarea și acceptarea le permit persoanelor cu autism să se bucure de o participare deplină în societate. Defalcarea sistemelor de sprijin din cauza COVID-19 a exacerbat obstacolele cu care se confruntă persoanele cu autism.

În 2021, Ziua internaţională de conştientizare a autismului a abordat aceste probleme printr-un eveniment virtual care include un panel de discuţii moderat cu persoane cu tulburări din spectrul autismului. Evenimentul virtual a fost organizat pe  8 aprilie de către  Departamentul ONU pentru Comunicaţii Globale şi Departamentul ONU pentru Afaceri Economice şi Sociale, în colaborare cu Fundaţia Specialisterne.

Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt un grup de tulburări complexe de dezvoltare a creierului. Acest termen umbrelă acoperă: tulburarea autistă, tulburarea Asperger și autismul atipic. Aceste tulburări se caracterizează prin dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială și printr-o gamă restrânsă de interese și activități, cu caracter repetitiv.

Datele OMS publicate în aprilie 2017, estimează că la nivel mondial 1 din 160 de copii suferă de una din tulburările din spectrul autist (TSA).

În România, peste 1000 de copii sunt diagnosticați anual cu tulburare de spectru autist

 , conform Institutului Național de Sănătate Mintală.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bilanțul unui an presărat cu provocări, dar și cu învățăminte pentru toți cei implicați în procesul educațional

ActiveGames4Change - Mediu de învățare prin sport pentru tinerii aflați în conflict cu legea

CELE MAI BUNE PRACTICI PRIVIND INFIINTAREA DE INTREPRINDERI SOCIALE IN REGIUNILE VEST, CENTRU SI NORD-VEST – PROIECTUL ARGUS