Copii fericiţi – adulţi echilibraţi. Tu cât timp te joci cu copilul tău?

 Copilul râde:"Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul!", Lucian Blaga - Trei feţe

Jocul este o formă de învățare, de cunoaștere, de experimentare, de vindecare și de exprimare. Prin joc cei mici percep lumea din jurul lor, caută răspunsuri și găsesc soluții.

Din păcate mulţi dintre noi petrecem câteva luni cu copiii noștri pentru a-i învăța să mergă și să vorbească, iar următoarii ani spunându-le să stea jos și să tacă.

Beneficiile jocului in dezvoltarea copiiilor:

    -  încurajează imaginația și creativitatea;

    -  sprijină dezvoltarea socială și emoțională;

    -  îmbunătățirea competențelor lingvistice și de comunicare;

    -  dezvoltarea abilităților de gândire, de învățare și de rezolvare a problemelor.

Deşi nu-i acordăm mereu importanţa pe care o merită, prin joc micuţii cunosc lumea şi experimentează situaţii care pot apărea şi în viaţa reală.

Jocurile şi jucăriile reprezintă cel mai simplu şi mai eficient mijloc de a-l ajuta pe copil să-şi însuşească principalele aptitudini sociale şi emoţionale. În plus sunt şi pe înţelesul copilului, lucru care face ca eforturile de a-l face să priceapă anumite lucruri sa se diminuieze considerabil.

Adultul are ocazia să îl înveţe pe copil cum să se joace frumos cu alţi copii şi să îi creeze oportunităţi pentru a fi generos şi a împărţi jucăriile cu ceilalţi sau de a face schimb între ele. Nu va fi uşor şi va trebui ceva răbdare şi timp, dar până la urmă micuţul va învăţa să socializeze.

 Dezvoltarea emotională şi socială

Joaca este un prilej pentru micuţ să interacţioneze cu alţi oameni, să participe la activităţi de grup şi să-şi facă prieteni. In colectivităţi apare şi competiţia constructivă şi prietenească, copiii învaţă prin joc ce inseamnă eşecul sau victoria, va invaţa că pentru a gusta victoria va trebui să alerge mai repede, să se ascunda mai bine, etc. Eşecul este o parte importantă a vieţii, uneori ne atingem obiectivele cu uşurinţă, alteori nu, iar jocul îl învaţă pe micuţ că uneori mai şi pierzi, însă nu renunţi, ci mai incerci o dată.

Jocul este modalitatea cea mai puternică prin care copilul învaţă, creativitatea şi imaginaţia sunt şi ele stimulate prin joacă. Micuţii vor încerca sî rezolve diverse probleme din joc găsind soluţii creative, fapt ce îi va ajuta foarte mult mai târziu, când problemele cu care se vor confrunta vor fi reale.

Joaca nu este doar o formă de recreere, ci un program intensiv de pregătire pentru viață, de testare a posibilităților și de construire a scenariului de viață după care copilul se va ghida inconștient și la maturitate.

 Importaţa jocului părinţilor alături de copii

Prin implicarea activă în jocul copiiilor a adulţilor, se realizează o interacţiune prielnică bazată pe colaborare, încredere, empatie, care conduc la consolidarea relaţiei dintre părinte şi copil, la fundaţia unei relaţii de familie sanatoasă.

Chiar dacă e mic, nu înseamnă că trebuie să petreacă timp şi să interacţioneze doar cu copii de vârsta lui. Este recomandat să încurajăm copiii prin comunicarea şi interactiunile cu alte persoane. Atat copiii, cat si  parintii au multe de învăţat din aceste "ciocniri" sociale create prin joaca.

O tehnică importantă pentru dezvoltarea socio-emoţională a copilului este aceea de a iniţia jocuri prin care copilul să identifice emoţii, trăiri şi sentimente. Nu doar că învaţă care sunt acestea, dar, în timp, reuşeşte să şi le identifice singur şi să le recunoască şi la cei din jurul lui.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bilanțul unui an presărat cu provocări, dar și cu învățăminte pentru toți cei implicați în procesul educațional

ActiveGames4Change - Mediu de învățare prin sport pentru tinerii aflați în conflict cu legea

CELE MAI BUNE PRACTICI PRIVIND INFIINTAREA DE INTREPRINDERI SOCIALE IN REGIUNILE VEST, CENTRU SI NORD-VEST – PROIECTUL ARGUS